Skip Navigation

Badskær Solcellepark

Badskær Solcellepark er beliggende i Nordjylland. Den tilfører grøn energi til elnettet og skaber samtidig nye naturområder, der gavner den lokale biodiversitet. Projektet er et godt eksempel på, hvordan virksomheder af alle størrelser kan gøre noget for at skubbe på den grønne omstilling.

Billede af solcellepark

Nøgletal om solcelleparken

  • 78

    MWp

    kapacitet

  • 85

    GWh

    forventet årlig produktion

  • 67

    hektar

    samlet projektområde

  • 53,000

    danskere

    gennemsnitlige årlige elforbrug

Landbrugsjord omlagt til vedvarende energi og naturinitiativer

Badskær Solcellepark strækker sig over 67 hektar. Arealerne er tidligere blevet brugt til landbrug. Jorden er nu udtaget fra landbruget og omlagt til arealer, der producerer grøn energi. Udover at generere grøn energi, inkluderer projektet nye rekreative områder, der gavner den lokale biodiversitet. Badskær Solcellepark er et eksempel på, hvordan virksomheder af alle størrelser med ambitiøse grønne mål kan få adgang til grøn energi produceret i Danmark.

kort

Disse PPA-partnere var med til at realisere Badskær Solcellepark

Image of solar panels and grass

Lokal forankring, natur og rekreative initiativer

Ikon med talebobler

Nyt naturområde ved skovbrynet

Et nyt naturområde er etableret på tidligere landbrugsjord op ad den eksisterende skov. Området består af et vådområde mod vest, hvor vi har etableret en frisk eng og skabt et åbent dræn. Mod øst har vi plantet træer og buske på en måde, så der kommer en mere naturlig overgang mellem skov og åbent land. Denne bløde overgang gør forholdende nemmere for lokal vildt.

Ikon med springende hjort

Faunapassager

Under de eksisterende nord-sydgående højspændingsledninger er der anlagt en faunapassage, der forbinder de to skovområder i projektområdet. I faunapassagen er der taget udgangspunkt i den eksisterende natur og tilføjet områder med bar jord samt insektvolde.

Ikon med blomstereng

Blomstereng

En bi-venlig urteblanding er sået til gavn for områdets insekter. Blandingen er målrettet vilde bier da den indeholder frø som spirer tidligt og sent i sæsonen.

Ikon med sten

Mikrohabitater

To større områder i projektets arealer giver mulighed for at afprøve forskellige naturtiltag. Områderne er indhegnet, så fårene ikke kan græsse der. Ét område er sået med en blomsterblanding, og det andet område henlagt til naturlig udvikling. I begge områder er der etableret forskellige mikrohabitater som marksten og væltede træer.

Ikon med frø

Habitater for frøer og padder

I området omkring Håstrup især og i hele projektområdet lever Danmarks mindste frø såvel som firben og andre padder. For at skabe flere levesteder og bedre levevilkår for både frøer og firben, er der blevet etableret vandhuller samt huller i jorden. Ved at grave huller og fylde dem med sten og grene giver man nemlig padder og firben flere steder hvor de kan opholde sig både sommer og vinter.

Ikon med flagermus

Fugle- og flagermusekasser

For at forbedre forholdene for fugle og flagermus i området, har vi opsat ca. 40 fuglekasser og flagermusekasser på forskellige steder i solcelleparken.

Ikon med visuel afskærming

Naturhegn

For at skabe en visuel afskærming af solcelleparken, bliver der etableret et grønt beplantningsbælte. Det betyder at der omkring projektområdet bliver plantet træer og buske der passer til egnen.

Billede af eng foran solcellepaneler)

Faunapassage

Under de eksisterende nord-sydgående højspændingsledninger er der anlagt en faunapassage, der forbinder de to skovområder i projektområdet. I faunapassagen er der taget udgangspunkt i den eksisterende natur og tilføjet områder med bar jord samt insektvolde.

Billede af frø)

Habitater for frøer og insekter

Der er en naturlig bestand af padder og andre dyr i området. For at teste hvad der kan gavne den lokale biodiversitet mest muligt, er forskellige tiltag implementeret, såsom vandpaddehuller og mikrohabitater.

Billede af blomster)

Blomstereng

En særlig bi-venlig urteblanding er sået til gavn for områdets vilde bier. Blandingen indeholder frø som spirer tidligt og sent i sæsonen og gavner på den måde vilde bier i området.

2,2 millioner kroner til lokale grønne initiativer

Better Energy har afsat 2,2 millioner danske kroner til en fond, der støtter lokale projekter med fokus på miljø, natur og klima. Fonden kaldes grøn pulje.

Verdensmåludvalget og Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune vil beslutte, hvilke projekter der vil modtage støtte fra puljen.

Læs denne artikel om fonden og udvælgelsesprocessen.

På besøg i parken

Solcelleparken er bygget på lejet land. Da parken blev sluttet til elnettet, deltog jordejere, netoperatøren og vores PPA-partnere i en guidet tur rundt i parken for at se de etablerede natur- og rekreative initiativer i parken.

Billede
Billede

PPA'er er for alle slags virksomheder

I dette projekt har små som store virksomheder indgået en Power Purchase Agreement (PPA). Badskær Solcellepark er et godt eksempel på, hvordan PPA'er, uanset størrelse, spiller en afgørende rolle i at drive den grønne omstilling. Projektet her viser, at virksomheder af alle størrelser kan bidrage til at få mere vedvarende energi i elnettet.

Lille eller mellemstor virksomhed med store ambitioner på klimaområdet?

Se hvad vi tilbyder